Bodemvondsten met een metaaldetector

Zoeken met een metaaldetector is spannend maar vooral ook leuk. Een bijzondere hobby en zeker niet alleen voor kinderen. Groot of klein: Iedereen die speurt met een metaaldetector hoopt natuurlijk stiekem toch op het vinden van spectaculaire bodemvondsten. Het gaat om het zoeken en niet om de vondst zeggen ervaren speurders hierover. De meeste speurders zijn ook blij met een paar muntjes of een koperen voorwerp. Toch wordt er behoorlijk wat gevonden, vooral met de wat meer geavanceerde apparatuur zoals de Quest metaaldetector.

Archeologische bodemvondsten

In Nederland is het voor particuliere speurders met een metaaldetector verboden om zonder toestemming bij monumenten en archeologische opgravingen te zoeken. Dat is natuurlijk niet voor niets en ook als je stuit op een voorwerp dat misschien van historisch belang is, ben je verplicht om dit aan een bevoegde instantie te melden. Ook is het goed gebruik om landeigenaren altijd eerst om toestemming te vragen voordat je begint met zoeken. Heb je een mooie plek gevonden, dan kun jij jezelf ook helemaal uitleven.

Wat je wilt vinden bepaal jij zelf

Met een goede detector van een gerenommeerd merk zoals bijvoorbeeld de Quest metaaldetector kun je veel vinden maar ook veel negeren. Ervaren speurders kunnen je hier al veel over vertellen want niet ieder piepje duidt op een mooie vondst. Met de geavanceerde instellingen kun je bijvoorbeeld ijzer negeren, maar ook de diepte bepalen waarop je wilt zoeken. Dit is interessant als je bijvoorbeeld zoekt in een juist opgespoten laag aarde van ongeveer 30 cm.

Ook als je verwacht dat je grotere voorwerpen kan vinden die iets dieper liggen kun je jouw apparatuur hierop instellen. Vanaf het waterdichte display kun je vervolgens gewoon aflezen wat de omvang, de diepte en het materiaal is van jouw potentiële schat. Hiervoor hoef je niet geweldig technisch te zijn want gebruikersgemak staat bij de Quest metaaldetector op de eerste plaats. Vind je trouwens het zoeken echt leuk en wil je er meer over weten dan zou je aansluiting kunnen zoeken bij een vereniging of een heuse detector club.